Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου » Ελαιόλαδο Κυθήρων

Το ελαιόλαδο των Κυθήρων

Το ελαιόλαδο των Κυθήρων προέρχεται, όπως το λέει και το όνομά του, από τους καρπούς της ελιάς των Κυθήρων, (κυρίως Κορωνέϊκη ποικιλία). Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με μηχανική επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ.
Οι ελιές στα Κύθηρα συλλέγονται με τα χέρια ή με τίναγμα του δένδρου, (ραβδισμό). Μετά τη συλλογή ο καρπός μεταφέρεται το συντομότερο στο ελαιοτριβείο. Μετά τη μάλαξη ο διαχωρισμός των υγρών από τα στερεά γίνεται με φυγοκέντρηση σε συσκευές που ονομάζονται "ντεκάντερ". Το στερεό υποπροϊόν που μένει ονομάζεται "πυρήνας". Τα υγρά που λαμβάνονται από το ντεκάντερ, (βασικά μείγμα νερού και λαδιού), οδηγούνται σε έναν ή περισσότερους φυγοκεντρικούς διαχωριστήρες όπου το λάδι διαχωρίζεται από το υδαρές τμήμα λόγω διαφοράς στην πυκνότητα.
Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ενός από τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, με πλούσια γεύση, υπέροχο χρώμα και μοναδικά αρώματα.