Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου » Ιστορία

Η ιστορία του Συνεταιρισμού

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου Κυθήρων ιδρύθηκε το έτος 1915 ως προμηθευτικός με 15 μέλη.

Πρώτα χρόνια

Το 1945 μετετράπη σε ελαιουργικό συνεταιρισμό με σκοπό την προστασία των παραγωγών και την βελτίωση του προϊόντος τους και αποτελούταν από 42 μέλη ελαιοπαραγωγούς.
Παρά τις δυσκολίες και τα κατά καιρούς προβλήματά του, το 1948 έγινε η θεμελίωση του ελαιουργείου και το 1953 λειτούργησε με κλασικά μηχανήματα τελευταίου τύπου της εποχής με έλαιο-διαχωριστήρες και υπέρ πιεστήρια.
Έτσι το όνειρο πολλών γενεών έγινε πια πραγματικότητα.
Από τότε μέχρι σήμερα ο Συνεταιρισμός Λιβαδίου βελτιώνεται συνεχώς με σύγχρονες εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να έχει γίνει κυρίαρχος στον τομέα της παραγωγής και πώλησης του ελαιολάδου στο νησί μας.
Παράλληλα αυξάνει τα μέλη του και δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τη διάθεση του προϊόντος τους.

Εκσυγχρονισμός

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των ελαιουργικών μηχανημάτων το 1979 προχώρησε στην αγορά του Α' φυγοκεντρικού Συγκροτήματος ALFA LAVAL, γρήγορα όμως δεν ήταν αρκετό για την ολοένα συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή και εγκατέστησε το Β' Φυγοκεντρικό συγκρότημα συνολικής παραγωγής και των δυο 3500 κιλά ελαιοκάρπου ανά ώρα.
Στον ίδιο χώρο εγκατέστησε μέσα στο κτήριο 6 ανοξείδωτες δεξαμενές ελαιολάδου συνολικής χωρητικότητας 220 τόνων
Επίσης τοποθετήθηκε γεφυροπλάστιγγα για προστασία του προϊόντος του, και γίνεται ταυτόχρονα και γεώτρηση στο οικόπεδο του Συνεταιρισμού με ωριαία απόδοση 9 κυβικά νερό που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Συνεταιρισμού.

Τυποποίηση και εμπορία

Το 2006 κατασκευάζεται στο χώρο του κτηρίου, ανεξάρτητος χώρος για μηχανήματα τυποποίησης ελαιολάδου, ο οποίος δεν λειτουργεί μέχρι την 1-10-2015 όπου και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης της τυποποίησης. Ετσι ξεκινάει η λειτουργία της εμφιάλωσης του ελαιολάδου. Το 2016 ολοκληρώνονται όλες οι εργασίες για την αδειοδότηση και του ελαιοτριβείου με την απόκτηση όλων των απαιτούμενων πιστοποιητικών για την παραγωγή και εμπορία τόσο του συμβατικού ελαιολάδου όσο και του βιολογικού.
Σήμερα ο Συνεταιρισμός απαρτίζεται από 262 μέλη και καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής του νησιού και στο μέλλον ευελπιστεί σε περεταίρω ανάπτυξη προς όφελος όλων των παραγωγών

 

ASLIVADIOU.GR ©2018 | Powered by Polyedro